RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
LinkedIn
Гост-автор ·

Йога пътеводител за Бали (част 1)
Любовта към йога ме отведе на едномесечно соло пътешествие из Бали през 2018. Обиколих 4 града, за да посетя 9 йога студия. Включих се в над 60 йога практики. Практикувах йога по 3-4 часа ежедневно, а преобличането между йога дрехи и бански се случваше също по няколко пъти на ден. Пътувах сама и тъй като често ме питат – споделям и тук, че организирах и планирах всичко за това приключение също сама.
Убуд беше моят първа спирка. Там прекарах и най-много време. Разположен в сърцето на острова и сред екзотична природа и оризови тераси, Убуд е йога столицата на Бали. Градчето е съхранило автентичната Балийска култура и всяка минута там дава реална представа за начина на живот на много местни хора. Сутрешният пазар, готвенето, начините им на препитаване, ежедневните им грижи и задачи, отдадеността им към работата, независимо каква е тя – Убуд сякаш ми даде най-реална представа за живота и културата на Балийците.
В Убуд посетих три йога студия: The Yoga Barn, Radiantly Alive & Yoga Cener Ubud. Освен йога класовете, които са ни познати тук в България, посетих и по-специфични като Тай Йога обучения, йога за сърфисти и много музикални медитации. Йога класовете обикновено са на цени между 10 и 15 лева, но всяко студио предлага и преференциални карти, които са с изгодно намаление и си заслужават.
Най-често бях в The Yoga Barn. Дните ми преминаваха там – включвах се поне в 3 различни класа, затова си бях избрала хотел, който беше на 3 минути пеша от това йога студио. Йога студио не е точната дума за The Yoga Barn – това е йога комплекс или по-скоро йога оазис. The Yoga Barn съществува от 10 години и според мен тази локация е една от причините толкова силно да се развие йога културата в Бали и островът да се превърне и в йога дестинация. Студиото предлага над 100 различни класа всяка седмица, водени от местни или международни йога учители и музиканти. Заради високата си популярност местата бързо се изчерпват и за някои от класовете трябва да се ходи дори 1 час по-рано.
The Yoga Barn има 6 йога зали, разположени на няколко нива из оризовите поля на Убуд, здравословен ресторант, две йога магазинчета с богат избор от книги или йога аксесоари, както и лечебна част за различни видове аюрведа консултации или природни лечения. Някои от помещения за йога са без никакви стени, други само с прозорци или с бамбукови стени. Практиките там са наистина толкова близо до природата, че не веднъж вниманието ми беше откраднато от минаващ голям гущер, катерици, интересни птици или притеснителни насекоми. Звуците на природата също допринасят за преживяването по време на клас или медитация. Любимите ми събития за посещаване бяха музикалните звуколечения и медитации, които представляваха акустично изпълнение на най-различни сакрални инструменти, сред които Тибетски купи, диджериду, ханг барабани, флейти, латерни, джембе и много други. Вибрациите от тези мистични инструменти лекуват тялото, съзнанието и ума и спомагат за отпускане и навлизане в медитация. Природните звуци на Бали допълнително допринасяха за това несравнимо преживяване. Обикновено се отдавах на силови йога класове, но най-специалното за мен в The Yoga Barn беше, че преоткрих и Ин йога за себе си и започнах по-често да я практикувам, особено след прибирането ми обратно в България.
Radiantly Alive е друго студио, което посетих, но за съжаление много по-малко, като смятам следващия път да се отдам на повече практики там. Там се предлагат доста различни класове дневно и програмата е също доста богата, но не е толкова натоварено и туристическо, както в The Yoga Barn. Виняса флоу класовете ми харесаха много – силови, натоварващи, с продължително задържане и възстановяваща релаксация след това.
През 2018 година не успях да посетя BaliSpirit Festival, за който чух толкова добри отзиви и затова тази година ще бъда отново там през март и април. Това е едноседмичен фестивал за музика и йога с учители от цял свят, вдъхновен от културата и духа на Бали и от традиционната за острова философия Tri Hita Karana, според която за хармоничен и щастлив живот са важни три аспекта: духовният (вътрешна хармония), социалният (хармония между хората) и природният (хармония с природната среда).
Radiantly Alive се намира на 10 секунди разстояние от Bali Buda – един от най-вкусните здравословни ресторанти, които посетих в Убуд. Намерението на това място е да превърне храненето в наистина специално преживяване – всичко е домашно приготвено в същия ден, храните са внимателно подбрани, няма WiFi или телевизор, не се предлага алкохол. Bali Buda имат също и магазини за храна, които посещавах с огромно удоволствие. До Bali Buda, точно на ъгъла при пресечката между уличката на Radiantly Alive и една от двете главни улици на Убуд, открих и прекрасна малка книжарница за използвани книги, оставени от пътешественици, пътуващи с малко багаж. Книжарничката Ganesha приема всякакви книги, а купените от там могат да се върнат обратно, като на клиента се връща 50% от първоначалната цена. Доста интересна концепция и начин на функциониране, който е насочен към бюджетно пътуващите бакпакърс. Освен в Убуд, книжарница Ganesha има и в Санур.
Отплеснах се от темата за йога, но действителността е, че покрай всяко йога студио откривах и опознавах още повече Бали.
Ubud Yoga Center е третото йога студио, което посетих за малко, докато бях в Убуд. И бях искрено изненадана от това просторно, красиво и модерно място, отдалечена от сърцето на Убуд, където се намираше моят хотел. За да стигна до там, трябваше да се доверя на скутер такси. А за да избегне натовареният трафик в Убуд и многото задръствания, шофьорът на скутера мина през Гората на Маймуните (Monkey Forest), което беше доста забавно пътуване! Целенасочено избягвах посещаването на това място, защото изглеждаше доста страшно – пълно е с маймуни, но звуците и поведението им никога не ми изглеждаха никак приятелски. А също и срещнах доста хора, ухапани или одраскани от маймуните в тази гора, затова реших по-добре да пропусна това преживяване. Но явно не е било писано! Преди да влезнем със скутера в горичката, шофьорът само се обърна, за да ми каже: “Пази си чантата, свали си очилата и не си подавай ръцете или пръстите по никакъв начин”. Та така стигнах и на отиване, и на връщане до Ubud Yoga Center, но определено емоциите си заслужаваха. Студиото предлага много класове и доколкото разбирам, акро йогата е много популярна там. На разположение е здравословен ресторант и магазин с разнообразие от йога продукти, масла и дрехи. Имат и уникална тераса, където може да се хапва, да си четеш или просто да си релаксираш на някой хамах. Това йога студио мисля, че е единственото в Бали, което предлага и специално обособена зона за деца.
Измежду посещенията на йога класове, в Убуд се отдадох и на доста други приятни занимания като откриване на вкусни и здравословни ресторанти, пиене на много пресен кокос, масажи, релаксиращи вани с Балийски цветя и разхождане из малките и интересни магазинчета за йога. От Убуд е лесно да се организира поход до връх Батур и вулкана там, който местните смятат, че е свещен. Походите обикновено започват от 4 сутринта, като идеята е да се стигне до върха точно за изгрев слънце. А в селце, близо до Убуд, се намира и лечителката Уаян, станала популярна от автобиографичната книга на Елизабет Гилбърт “Яж, моли се и обичай”. Можете да я посетите, независимо дали въпросите, които ви вълнуват са свързани със здраве, любов или работа. Моята среща с нея беше много вълнуваща и продължи 3 часа… А в следващия брой ще разкажа и за другите три градчета, които посетих в Бали – Чангу, Санур и Семиняк. До скоро! Намасте!

За мен: През последните 12 години Петя работи в сферата на рекламата. От маркетинг директор се превръща в йога учител. Освен йогата, пътешествията са друга нейна страст и в момента сбъдва мечтата си да обикаля Азия в периода от февруари до май. Тя споделя своите йога преживявания в блога си www.flowingyogi.com, както и в www.Instagram.com/flowing.yogi


Петя Георгиева | март 14, 2019г. в 14:45 ч.

Подобни публикации

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
LinkedIn
Гост-автор

Защо Полша? Част втора

Прочети повече

Герчо Герчев | 24 юни, 2019г. в 14:07 ч.

RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
LinkedIn
Почивки

Почивка на море, и то в България!?

Прочети повече

Борис Митков | 15 март, 2019г. в 14:15 ч.